Damir Božinović – učitelj joge

Damir Božinović je rođen u Splitu 1977. godine. Dugogodišnji učitelj i praktikant joge. Voditelj Studija One. Završio je Kineziološki fakultet u Splitu, magistrirao na poslijediplomskom studiju na Kineziološkom u Zagrebu i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova.

Godinama je bio predavač i vanjski suradnik na raznim Učilištima i Kineziološkom fakultetu. Bio je vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Splitu na kolegiju “Kineziološka aktivnost, fitness i zdravlje”. Pet godina je bio predavač na Visokoj školi za sportski menadžment „Aspira“ u Splitu te nositelj kolegija „Teorija sportskog treninga“. U godinama svoga rada na Aspiri predaje mnogim poznatim hrvatskim sportašima među kojima su svjetski poznati sportaši, osvajači brojnih svjetskih, europskih i olimpijskih odličja: Blanka Vlašić, Ana i Lucija Zaninović, Igor Štimac, Tina Mihelić, Ivana Brkljačić, Mario Možnik, Martin Sinković, Pavo Marković i mnogi drugi.

Damir se cijeli život bavio sportom. Okušao se u većini sportova. Najznačajniji je bio nogomet. Trenirao je nogomet do svoje 21 godine (7 godina u mlađim uzrastima u NK Hajduku). Tri godine igrao za reprezentaciju Hrvatske u mlađim uzrastima.

Od srednje škole počeo se interesirati za jogu. Najviše ga je oduševila jednostavnost i dubina pristupa čovjeku kao svestranog bića. Također, svidio mu se pristup zdravlju i pogledu kako očuvati zdravlje kroz prirodan način življenja. Konačno zaljubljivanje u jogu je nastalo 1998. godine čitanjem knjige “Autobiografija jednog jogija” od Paramhansa Yoganande i putem sustava “Kriya yoge” Paramhanasa Yoganande Damir ulazi i upoznaje se sa svijetom joge.

Od 2002. godine redovito godinama putuje u joga centre širom Europe i uči jogu od poznatih joga učitelja među kojima su: Swami Kriyananda – direktni učenik Paramhansa Yoganade. Damir je Swamija naučio osnovna načela hatha joge i meditacije. Redovito je godinama odlazio u Ananda joga centar u Italiji u kojem je boravio i po nekoliko mjeseci. Damir uči jogu i od Nayaswamija Gyandev McCord-a, direktora Ananda joge i jednog od osnivača Yoga Alliance i danas člana komisije (Board of directors) Yoga Alliance. Godinama svakodnevno prakticira različite jogijske tehnike i tehnike meditacije (kriya yoga, kobrin dah itd).

Također temelje autentične hatha joge uči od Mark Whitwell-a dugogodišnjeg učenika T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Svoja znanja kontinuirano dopunjava vježbanjem Yoge Srca s Domagojem Orlićem, učiteljem joge iz Zagreba, učenikom Marka Whitwella.

Damir upoznaje 2005. godine Swamija Vishwanandu, osnivača Bhakti Marga centra u Njemačkoj, čija je poruka univerzalna ljubav. Damir od Swamija dobiva certifikat Atma kriya yoga sustava.

Također uči i terapeutsku jogu od Sri Rajeshjija – učitelja terapeutske yoge iz Indije koji ima titulu magistra jogijske znanosti koju je stekao u poznatoj Bihar Yoga Bharati školi u Indiji, čiji je osnivač i njegov učitelj i jedan od najpoznatijih svjetskih učitelja joge Swami Sathyananda Saraswati. Damir završava kod Sri Rajeshija “Hatha yoga teacher training” 2011. godine i dobiva certifikat od instituta za jogu “Yoga Sadhana Seva Trust” priznat od Republike Indije. Zajedno sa Sri Rajeshijem Damir je pokrenuo prvu školu za Joga učitelje u Splitu 2014. godine. Školu (Hatha Yoga Teacher Training) održava od 2016. godine i u Zagrebu.

Nakon 10 godina osobne i svakodnevne prakse joge Damir je “iznutra”, u svom srcu osjetio poziv za širenjem tog znanja na druge te je odlučio otvoriti svoj Studio i početi podučavati jogu. To se dogodilo 2009. godine i od tada svakodnevno podučava. Danas, nakon više od 18 godina provedenih u jogi i više od 8 godina svakodnevnog podučavanja joge Damir je stekao veliko iskustvo kako jogu prenijeti i približiti svakom pojednicu.

Glavna smjernica Damirovog podučavanja joge je uvid da se svatko može baviti jogom, ali ne bilo kojom jogom i na bilo koji način. Da bi bila maksimalno učinkovita, jogu je nužno prilagoditi svakom praktikantu koji postupno treba razviti svoju osobnu praksu.

Damir je također Vastu savjetnik, kojeg svakodnevno proučava sa svojim učiteljem Vastu-a i Jyotisha Ignacom Perasom.